Mes Facebooke LinkedIn Youtube kanalas
EN LT RU

Kolonoskopija

Šio tyrimo metu kolonoskopu tiriama storoji žarna. Radus patologinių pakitimų storajame žarnyne (uždegimą, polipą, naviką ir pan.), atliekama biopsija, mikroskopinis medžiagos ištyrimas. Šis tyrimas gali būti atliekamas ir storosios žarnos vėžio diagnostikai.

Tyrimas atliekamas taikant intraveninę nejautrą, todėl pacientas skausmo nejaučia. Reikia žinoti, kad tokiu atveju po tyrimo pats pacientas vairuoti transporto priemonės negalės.

Kolonoskopijos tyrimui reikalingas specialus pasiruošimas:

  • Storojo žarnyno paruošimo kolonoskopijai būdas kiekvienam pacientui parenkamas individualiai (pavyzdžiui, esant vidurių užkietėjimui, sergant cukriniu diabetu jis turėtų būti intensyvesnis ir nestandartinis).
  • 1-3 dienas iki tyrimo pacientui reikėtų laikytis mažai skaidulų turinčios dietos (žr. žemiau esančias maitinimosi rekomendacijas).
  • Jei kolonoskopija atliekama ryte (8–12 val.), žarnyno paruošimui skirtus tirpalus reikia išgerti išvakarėse. Svarbu, kad paskutinis tirpalo kiekis būtų suvartotas likus ne mažiau kaip 6 val. iki tyrimo.
  • Jei kolonoskopija atliekama per pietus (12-15 val.), pusę žarnyno paruošimui skirto tirpalo reikia išgerti išvakarėse, kitą pusę – tyrimo dieną anksti ryte ir pabaigti gerti likus 4 valandoms iki tyrimo.
  • Jei kolonoskopija atliekama popiet ar vakare (15-20 val.), visą kiekį žarnyno paruošimui skirto tirpalo galima išgerti tyrimo dieną.
  • Tyrimo dieną pacientas turi būti nevalgęs ir negėręs. Jei dėl lėtinės ligos pacientui būtina gerti vaistus, tyrimo dienos rytą juos galima užgerti vienu gurkšniu vandens.

Maitinimosi rekomendacijos ruošiantis kolonoskopijai

2–3 dienos iki procedūros (pvz., jei tyrimas bus pirmadienį, pradėkite ruoštis penktadienį)

Negalima vartoti:

  • sėklų, riešutų, grūdų ir kruopų, raudonos/ violetinės spalvos maisto ir gėrimų, ne baltos spalvos maisto produktų, vaisių ir daržovių.

Galima vartoti:

  • pieną, natūralų jogurtą be priedų, varškę, majonezą be prieskoninių žolelių, grietinę, grietinėlę, sviestą;
  • baltą duoną, baltuosius ryžius, aukščiausios rūšies miltų makaronus, aukščiausios rūšies kvietinius miltus;
  • bulves be lupenų;
  • vištienos krūtinėlę be odos, baltos žuvies filė be odos, kiaušinius;
  • sūrį be priedų (be kmynų, be žolelių);
  • baltą šokoladą be priedų, vanilinius ledus, cukrų.

 

1 diena iki procedūros (pvz., jei tyrimas bus pirmadienį, tai nuo sekmadienio)

Suvalgykite lengvus pusryčius (pvz., virtą kiaušinį su baltos duonos riekele arba lėkštelę ryžių) iki 9 val. ryto. Likusį laiką iki procedūros vartokite tik skaidrius skysčius iki 2 l dienai.

Negalima vartoti:

  • alkoholinių gėrimų, pieno ir jo produktų, glotnučių, neskaidrių sulčių (apelsinų, pomidorų, multivitaminų, greipfrutų ir kt.), sriubos, raudonos/ violetinės spalvos gėrimų, ledinukų ar želė.

Galima vartoti:

  • vandenį;
  • arbatą, kavą be pieno, be grietinėlės, be sirupo;
  • skaidrius gaiviuosius gėrimus (išskyrus raudonos/ violetinės spalvos);
  • obuolių sultis;
  • sultinį be tirščių;
  • ledinukus be priedų (išskyrus raudonos/ violetinės spalvos);
  • želė be priedų (išskyrus raudonos/ violetinės spalvos).