Dietologai

Gydytojai dietologai konsultuoja sveikos mitybos, svorio reguliavimo klausimais, diagnozuoja ir gydo nutukimą, valgymo sutrikimus (anoreksiją, bulimiją, persivalgymą), sudaro individualias dietų programas, atsižvelgdami į paciento būklę.

Dieta – tai žmogaus vartojamo maisto visuma. Tinkamai mitybai būtinas subalansuotas ir pilnavertis maistas, aprūpinantis organizmą pakankamu kiekiu angliavandenių, baltymų, riebalų, vitaminų ir mineralinių medžiagų. Kiekvienam žmogui, priklausomai nuo jo turimų problemų (nutukimas, valgymo sutrikimai, virškinamojo trakto ligos, per mažas svoris), gydytojų dietologų yra sudaromas maitinimosi planas (tam tikras maisto racionas).

Sveikos mitybos piramidė

Sveikos mitybos piramidė

Breads, Grains and Other Starches – duona, grūdai ir kiti krakmolo turintys produktai
Fruits – vaisiai
Vegetables – daržovės
Meat, Meat Subsitutes and Other Proteins – mėsa, mėsos pakaitalai ir kiti proteinų turintys produktai
Milk – pienas
Fats, Oils and Sweets – riebalai, aliejus ir saldumynai

Sveika mityba yra žmogaus sveikatos pagrindas, todėl renkantis maistą reikėtų vadovautis sveikos mitybos piramide.

Daugiausia per dieną rekomenduojama vartoti ant pirmojo piramidės laiptelio esančių produktų: duonos, makaronų, bulvių, grūdų, nes jie suteikia organizmui energijos ir yra pagrindinis maistinių skaidulų šaltinis. Ant antrojo piramidės laiptelio yra vaisiai ir daržovės. Vaisiuose gausu tiek maistinių skaidulų, tiek ir vitaminų, įvairių mikroelementų, kurie stiprina atsparumą infekcijoms bei stresui. Daržovėse daug mineralinių medžiagų, mikroelementų, vitaminų, organinių rūgščių, stimuliuojančių virškinimą. Ant trečiojo piramidės laiptelio yra mėsa, jos pakaitalai ir kiti proteinų turintys produktai bei pieno produktai. Mėsoje yra gausu įvairiausių žmogaus organizmui būtinų medžiagų, o svarbiausia – baltymų. Iš pieno produktų žmogus gauna vitaminų, baltymų, kalcio, fosforo. Tiek mėsos, tiek pieno produktuose yra daug riebalų, todėl juos rekomenduojama vartoti saikingai. Ant aukščiausiojo piramidės laiptelio – riebalai, aliejai ir saldumynai. Šie produktai žmogaus organizmui nėra labai vertingi, todėl jų reikėtų vartoti mažiausiai.

Pagrindinės priežastys, dėl kurių kreipiamasi į gydytoją dietologą

Nutukimas – tai tokia organizmo būsena, kai žmogaus kūne yra pernelyg didelis riebalinio audinio kiekis, trukdantis normaliam organizmo funkcionavimui. Nutukimas gali sukelti pavojų ne tik sveikatai, bet ir gyvybei, skatindamas cukrinio diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų, tulžies pūslės akmenligės, padidėjusio kraujospūdžio ir cholesterolio kiekio, osteoartrito išsivystymą. Nutukimo priežastimi gali būti vienas arba keli iš šių faktorių: žmogaus gyvenimo būdas, medžiagų apykaitos sutrikimai, socialiniai, kultūriniai, genetiniai veiksniai.

Virškinimo sistemos sutrikimai – tai organizmo būsena, kai virškinimas nenormaliai sulėtėja, nesuvirškintas maistas virškinamajame trakte pradeda rūgti, atsiranda įvairūs negalavimai ir organizmas nepasisavina pakankamai maisto medžiagų. Virškinimo sistemos sutrikimų priežastys: blogi valgymo įpročiai (blogai sukramtytas maistas, persivalgymas, valgymas vėlai vakare, gausiai vartojami skysčiai valgio metu), patiriamas didelis stresas, sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas ir virškinimo fermentų gamyba.

Valgymo sutrikimai – tai liga, kuria susergama po savavališko dietų laikymosi, norint kuo greičiau numesti svorio. Dažniausiai pasitaikantys valgymo sutrikimai yra nervinė bulimija ir nervinė anoreksija. Nervinė bulimija yra valgymo sutrikimas, kai žmogus nuolat persivalgo, po to sukelia vėmimą arba vartoja vidurius laisvinančius vaistus. Nervinė anoreksija yra valgymo sutrikimas, kai žmogus sverdamas gerokai mažiau nei reikia, vis dar jaučiasi storas ir bijo sustorėti. Valgymo sutrikimų priežastys yra psichologinio pobūdžio.

Įvairios ligos, kuriomis sergant yra būtina kontroliuoti maisto racioną. Tai gali būti virškinimo sistemos ligos (kepenų ligos, dirgliosios žarnos sindromas, Krono liga ir kitos), cukrinis diabetas, dislipidemija, podagra.