FOX makrogardelės padidėjusio jautrumo maistui tyrimas
FOX tyrimas ištiriantis padidėjusį jautrumą maistui, nustatant IgG antikūnų kiekį kraujyje, konkretiems maisto produktams. Ištiriami 287 maisto produktai ir maisto priedai iš 13 skirtingų maisto grupių (įskaitant pagrindinius ir naujus maisto produktus).
FOX padidėjusio jautrumo maistui tyrimas rekomenduojamas:
- Siekiant įvertinti šiuometinę mitybos būklę.
- Jaučiant lėtinį nuovargį, galvos skausmus.
- Įtariant IgG nulemtas padidėjusio jautrumo maistui reakcijas (dažniausiai pasireiškia pilvo pūtimu, skausmu).
- Susiduriant su sunkumais keičiant kūno kompoziciją.
- Įtariant neinfekcinės kilmės žarnyno uždegimą.
- Sergant dirgliosios žarnos sindromu.
FOX tyrimo unikalumas
Tai pirmasis tyrimas Lietuvoje ištiriantis ne tik „Didžiojo 8“ (pienas, kiaušiniai, kviečiai, žemės riešutai, riešutai, soja, žuvis ir vėžiagyviai) bei kitus dažniausiai mūsų racione vartojamus maisto produktus (daržovių, ankštinių augalų, mėsos, kavos, arbatos ir kt.), bet ir naujus maisto produktus. FOX, palyginus su kitais padidėjusio jautrumo maistui reakcijas nustatančiais tyrimais, papildomai ištiriama:
- Skirtingos kviečių rūšys;
- Naujesni vaisiai ir uogos (šilkmedžio uogos, šeivamedžio uogos, pasiflora);
- Valgomieji vabzdžiai (naminis svirplys, skėrys keleivis, didysis milčius) – tai vis dažniau naudojami maisto produktai, kurie gali būti naudojami gaminant įvairius daug baltymų turinčius maisto produktus, norint padidinti baltymų kiekį maisto produkte nepadidinant jo kainos: Baltyminiai batonėliai, Baltyminiai kokteiliai, Makaronai, Vabzdžių užkandžiai, Sausainiai, Saldainiai;
- Mėsos klijai (M-Transgliutaminazė) – tai maisto priedas, naudojamas perdirbtuose mėsos ir žuvies gaminiuose. Žmogus valgydamas įvairius perdirbtus maisto produktus, bei jausdamas padidėjusio jautrumo maistui reakcijų simptomus, žmogus gali netoleruoti ne maisto produkto, kuriame yra mėsos klijų, tačiau būtent šio maisto priedo;
- Sveikatinimosi produktai (Varnalėšos šaknis, Peruvinė pipirnė, Ženšenis, Ginkmedžio, Jakono šaknis ir kt.). Šie nauji maisto produktai dažniausiai pasirenkami sveikatai užtikrinti ar pagerinti, tačiau taip pat gali sukelti padidėjusį jautrumą ir nepageidaujamus simptomus.
FOX padidėjusio jautrumo maistui reakcijų tyrimas nustato IgG klasės antikūnus ne tik prieš 283 mūsų mityboje naudojamus konkrečius maisto produktus, tačiau ir prieš 4 specifines, mitybos rekomendacijas patikslinti padėsiančias molekules, pvz., pieną. Pienas yra vienas dažniausių padidėjusį jautrumą maistui sukeliančių maisto produktų. Tyrimo metu papildomai ištiriamos 3 pieno molekulės padės asmeniui išsiaiškinti ar tikrai jis turi vengti visų pieno produktų, o galbūt kai kuriuos gali sėkmingai vartoti.
Pasiruošimas FOX tyrimui
Šiam tyrimui specialaus pasiruošimo nereikia, kraujas tyrimui gali būti paimtas bet kuriuo paros metu, pavalgius ir nepavalgius. Mėginiui tinkamas kapiliarinis kraujas iš piršto ar veninis iš venos, todėl tyrimas yra draugiškas ir vaikams, ir suaugusiems.
Tyrimas vaikams rekomenduojamas nuo 2 metų amžiaus. Tiriami IgG antikūnai į vaiko organizmą gali patekti nėštumo metu per placentą ir maitinant per motinos pieną, o vaiko organizme išlieka iki 2 metų. Dėl šių priežasčių rekomenduojama vaikams tyrimą atlikti praėjus bent 2 metams, po baigimo žindyti krūtimi.
FOX individualios mitybos analizė ir rekomendacijos
Atlikus tyrimą pacientas taip pat gauna aiškiai ir suprantamai pateiktus tyrimo rezultatus, individualizuotą, pilnai automatizuotą, dirbtinio intelekto tyrimų rezultatų interpretaciją.
Interpretacijos metu pateikiami:
- Galimi su maisto produkto netoleravimu susiję simptomai.
- Informacija, kurių patiekalų gamybai dažniausiai naudojami netoleruojami maisto produktai.
- Alternatyvūs, panašaus skonio maisto produktai, kuriais galima pakeisti maistą sukeliantį padidėjusio jautrumo reakcijas.
FOX tyrimas suteikia galimybę pačiam pacientui pasirinkti alternatyvius maisto produktus su kuo mažiau apribojimų tam, kad ir toliau galėtų valgyti savo mėgstamiausius patiekalus. Tyrimo rezultatų interpretacijos nuolat atnaujinamos ir tobulinamos, jog rekomendacijos būtų aktualiausios ir aukščiausios kokybės.
Ką daryti gavus FOX tyrimo rezultatus?
Gavus FOX tyrimo rezultatus, pacientui rekomenduojama bent 3 mėnesius nevalgyti tyrime geltonai pažymėtų maisto produktų bei mažiausiai 6 mėnesius raudonai pažymėtų maisto produktų. Žaliai pažymėti maisto produktai yra saugūs vartoti. Manoma, jog griežtai vengiant atitinkamo maisto, paciento savijauta turėtų pagerėti daugiausiai per porą mėnesių.
Visos mūsų paslaugos
Registracija Vilniuje
Naujienų centras
-
2022 Gruodžio 23
Darbo laikas šventiniu laikotarpiu
Išsamiau -
2022 Gruodžio 1
Keičiasi paslaugų kainos
Išsamiau -
2022 Rugsėjo 27
KU ateities paramos fondui – svari „Northway“ įmonių grupės parama
Išsamiau